SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

węglowodany co to jest

  • Podobną obserwację poczyniło wiele osób kończących dietę masową i rozpoczynających proces redukcji tkanki tłuszczowej. A założenie jest przecież inne… Zależy nam na wyeksponowaniu zbudowanych w ostatnim czasie mięśni, poprzez zmniejszenie warstwy tłuszczu, która ją pokrywa.  Treningi A skoro przy treningach jesteśmy - dosłownie krótki akapit. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2747 Data: 2021-06-01 11:06:42
  • [...] węglowodanów w diecie przekracza 55% całkowitej dostarczanej energii, stężenie triglicerydów we krwi wzrasta. Zjawisko to, znane jako hipertriglicerydemia wywołana przez węglowodany, jest paradoksalne, ponieważ wzrost węglowodanów w diecie zwykle odbywa się kosztem ilości tłuszczu w diecie. Badania epidemiologiczne wykazały, że podwyższone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2894 Data: 2021-08-08 16:48:54
  • [...] o 21,5% u mężczyzn, ale tylko o 4,6% u kobiet. Komentarz Wydaje mi się, że nie chodzi tu o przyspieszenie regeneracji tkanki mięśniowej (to nie białko serwatkowe, ani nie węglowodany), ale raczej o możliwość silnego pobudzenia mięśni i układu nerwowego, co pozwala pracować wydajniej mimo odniesionych wcześniej urazów. Warto pamiętać, że osoby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1273 Data: 2022-03-09 07:04:43
  • [...] tkanki tłuszczowej, która jest aktywna metabolicznie i ma wpływ na środowisko hormonalne i glikemię. Czy dieta wegetariańska wpływa na wrażliwość na insulinę? Diety bogate w węglowodany o niskim indeksie glikemicznym i wysokiej zawartości błonnika wiążą się z mniejszym poposiłkowym wzrostem stężenia glukozy we krwi, mniejszą odpowiedzią [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1766 Data: 2022-05-18 23:49:31
  • Węglowodany a ryzyko zgonu

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] ryzykiem zgonu, w porównaniu do umiarkowanej podaży, wysoka podaż węglowodanów zwiększała ryzyko zgonu o 23%, zbyt niska podaż o 20%. Jednak śmiertelność wzrosła, gdy węglowodany zamieniono na białko lub tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (wzrost o 18%), a zmniejszyła się, gdy były to białka lub tłuszcze pochodzenia roślinnego (spadek ryzyka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1371 Data: 2019-01-06 13:38:37
  • [...] pływaka? Odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziesz w poniższym artykule.  O czym należy pamiętać, stosując suplementy w pływaniu? Suplementy diety powinny podtrzymywać aktywność mięśni. Izotoniki i węglowodany uzupełniają utraconą energię i składniki mineralne. Utrzymanie odpowiedniego poziomu regeneracji pozwoli na intensywniejsze treningi.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3308 Data: 2023-03-11 08:16:31
  • Sportowcy potrzebują dużo więcej węglowodanów niż osoby, które uprawiają aktywność fizyczną rekreacyjnie. Węglowodany są głównym źródłem energii dla mięśni podczas długich i / lub intensywnych treningów. Im intensywniejsze i dłuższe są treningi, tym więcej węglowodanów potrzebują mięśnie i układ nerwowy do pracy oraz regeneracji. Elektrolity w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 513 Data: 2023-07-18 03:22:17
  • Skonstruowany na nowo napój izotoniczny jest wynikiem zaawansowanych badań nad optymalnym nawodnieniem i wsparciem organizmu w wysiłku. Ważnymi elementami są tu woda kokosowa oraz kompleks aminokwasów, jednak warto jeszcze zwrócić uwagę na kilka ważnych składników, które mogą poprawić wydolność zarówno na ciężkich treningach, jak i w upalne dni, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 500 Data: 2024-04-05 08:21:01
  • Odżywka białkowa czy gainer?

    Artykuł
    Suplementy

    Specyfika żywienia sportowca, którego zapotrzebowanie na energię, jak i poszczególne makroskładniki dietetyczne sprawia, że dość często nie jest on w stanie dostarczyć wszystkich komponentów diety w ciągu doby, bazując na konwencjonalnych posiłkach. Dość rozbudowane jadłospisy sprawiają, że konieczne jest umieszczenie w nich odżywki, która pozwoli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12826 Data: 2017-06-03 00:06:37
  • Suplementacja okołotreningowa

    Artykuł
    Suplementy

    Wykorzystanie suplementacji okołotreningowej ma na celu maksymalne wsparcie organizmu w okresie przed w trakcie, jak i po zakończonym wysiłku. Ukierunkowanie suplementacji w tym okresie bywa kluczowe w kontekście regeneracji, jak i wykorzystania całego potencjału organizmu, tak aby przeprowadzić, jak najbardziej efektywny trening. Z jakich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7600 Data: 2017-10-02 09:58:57
  • Nie raz spotykamy się z prośbami o rozpisanie planu treningowego, który pozwoli na zbudowanie masy mięśniowej ektomorfikowi. Zazwyczaj wraz z prośbą widzimy, że osobnik jest zdesperowany, a przybranie każdego kilograma na masie ciała zajmuje wieki. Trening osoby, która charakteryzuje się szybkim tempem metabolicznym, powinien uwzględniać kilka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23922 Data: 2017-11-24 23:53:46
  • Przewlekły stan zapalny, który występuje w naszym organizmie, nie jest niczym dobrym i może prowadzić do licznych powikłań. Stany zapalne w organizmie mogą prowadzić nie tylko do chorób, złego samopoczucia czy pogorszenia naszego stanu zdrowia, ale również mają negatywny wpływ na naszą sylwetkę - prowadzą do otyłości. W poniższym artykule postaram [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7306 Data: 2017-11-27 10:20:35
  • Brakuje Ci energii? Czujesz się przemęczona i senna? Zwłaszcza teraz w okresie jesienno-zimowym dopada Cię niemoc? Dziś podpowiemy, co zrobić, żeby nabrać energii i poczuć się lepiej. Podsumowując Zastosuj się do wymienionych w dzisiejszym artykule wskazówek, by nawet w okresie jesiennym cieszyć się energią i dobrym samopoczuciem.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11029 Data: 2018-12-22 11:16:58
  • O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Zdrowe kiszonki Warto zadbać również o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4284 Data: 2019-03-24 08:44:34
  • Junk food - 6 powodów, by unikać śmieciowego jedzenia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Fast food i słodycze to nie najlepsze, co może znaleźć się na naszym talerzu i nikogo raczej już to nie dziwi. Czy zastanawiałeś się jednak kiedykolwiek, dlaczego tego typu jedzenie nazywane jest śmieciowym jedzeniem? Kanapka i frytki w znanej sieciówce, paczka chipsów, słodki baton – czyli szybko i wygodnie, ale czy zdrowo? Co tak naprawdę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4913 Data: 2019-05-30 18:23:57
  • Kiedy myślisz o budowie mięśni, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci na myśl, jest białko? Nie zrozum nas źle. Faktem jest, że musisz spożywać określoną ilość białka (i kalorii), aby zbudować umięśnioną i szczupłą sylwetkę. Jednak początkujący kulturyści często zapominają o znaczeniu innych czynników, takich jak: mikroelementy, sen i sprawność [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2697 Data: 2020-03-10 11:31:09
  • Węglowodany czy tłuszcze…? Dieta a forma sportowa

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W swoich artykułach staram się przekazać jak największą ilość wiedzy, w jak najprostszy sposób. Czasami jednak zdarza się tak, że nasi Czytelnicy zadają pytanie, które wymaga pewnego uzupełnienia artykułu o wątki indywidualne. Jednocześnie, z racji tego, że podobna sytuacja może spotkać inne osoby, warto odpowiadać na nie w osobnym artykule.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5484 Data: 2021-04-12 18:32:33
  • Spirulina jest cyanobakterią, co jest pochodną (z greki) jej koloru - niebieskiego. Czasem zwana jest też niebieskozieloną algą, choć jest glonem zaliczanym do sinic.  Można znaleźć przesłanki historyczne, które wskazują na to, że ludzkość włączyła spirulinę do swojej diety już bardzo dawno temu. Tłuszcze Spirulina to również źródło kwasów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2137 Data: 2021-06-20 06:56:38
  • [...] do ograniczania wysokoprzetworzonej żywności, rafinowanych zbóż i dodatku cukru. Pokarmy, które należy ograniczać. Przetwory mięsne: boczek kiełbasa wędliny kupne Rafinowane węglowodany: biały chleb biały ryż bułeczki rogaliki Produkty dodatkiem cukru i słodycze: napoje gazowane pączki ciasta ciasteczka cukierki Fast food: frytki hamburgery [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 815 Data: 2021-08-27 11:07:21
  • Pszenica i jęczmień są uprawiane przez ludzi od tysięcy lat. Nawet dziś są to dwie główne rośliny uprawne, które są wykorzystywane do produkcji żywności, napojów, a także paszy dla zwierząt. Wyglądają dość podobnie, ale oczywiście występują między nimi różnice. Co warto wiedzieć o ich przetwarzaniu i zastosowaniu? Pszenica Zanim pszenica będzie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2990 Data: 2021-10-07 16:08:15